دوچارتاقی قصرشیرین و خیرآباد نمونههایی دیگر از بناهای تقویمی ایران هستند که تاکنون در باره کارکردهای گاهسنجی آنان گزارشی ننوشته بودم. این دو اثر از سازوکار ویژهای برخوردارند که در دیگر چارتاقیهای ایران دیده نشده است.
چارتاقی قصرشیرین در مجاورت شمال شهر مرزی قصرشیرین در استان کرمانشاه و در میان محوطه و بازماندهای بناهایی باستانی که به عصر ساسانی منسوب میباشد، واقع شده است. اما چارتاقی خیرآباد در نزدیکی شهرستان بهبهان قرار دارد و برای رسیدن با این بنا میباید حدود ۲۵ کیلومتر در راه بهبهان به دوگنبدان (گچساران) پیش رفت و آنگاه به راهی فرعی در سمت چپ جاده پیچید که بسوی روستای خیرآباد علیا میرود. پس از پشت سر نهادن حدود ۱۰ کیلومتر از این راه، چارتاقی در کنار چپ جاده دیده میشود و رودخانه بسیار زلال و خروشان خیرآباد به همراه بازماندههای پلی باستانی، در مجاورت آن قرار دارند.
چارتاقی قصرشیرین، بزرگترین چارتاقی ایران و طول هر ضلع آن ۲۵ متر است. در نتیجه سطح زیر بنای آن بالغ بر ۶۰۰ متر مربع میشود. اما اندازههای چارتاقی خیرآباد اندکی کوچکتر از چارتاقی نیاسر و طول هر ضلع آن ۱۱ متر و مساحت قاعده آن حدود ۱۲۰ متر مربع است. گنبد این بنا فروریخته اما تمامی پایههای چهارگانه آن برجای هستند و تنها آسیبدیدگیهایی در بدنه آن دیده میشود که تا اندازهای مرمت شدهاند. اما چارتاقی قصرشیرین بر اثر حملات هوایی و توپخانه عراق در زمان جنگ ویرانگر و بیحاصل هشتساله، تقریباّ بطور کامل منهدم شد و اکنون بازسازی آن در دست انجام است.
همانگونه که گفته شد، چارتاقی قصرشیرین در میان بازماندههای دیگری از آثار باستانی عصر ساسانی قرار دارد و حتی آثار دیوارها و بناهای فروریخته دیگری در میانه آن دیده میشود. به این ترتیب به نظر میرسد که کارکرد تقویمی این بنا، ویژگی انحصاری آن نبوده و بیگمان از این بنا برای کاربریهای دیگری هم استفاده میشده است. اما چارتاقی خیرآباد، بنای منفردی است که به هیچ شهر یا روستایی نزدیک نیست و درست در امتداد پل باستانی خیرآباد که دو سوی دره بزرگ و عمیق رود را به یکدیگر متصل میکرده است، قرار دارد.
چارتاقی خیرآباد، بهبهان
چارتاقی قصرشیرین
ویژگیهای گاهسنجی و تقویمی طراحی شده برای این دو تقویم آفتابی بسیار جالب و استثنایی هستند. محور اصلی چارتاقی قصرشیرین همانگونه که در نقشه دیده میشود، در امتداد نقطه طلوع خورشید به هنگام اعتدالین (آغاز بهار و پاییز) است و پرتوهای خورشید بامدادی در آغاز این دو فصل در راستای دو درگاه یا تاق شرقی- غربی میتابند. اما پرتوهای خورشید بامدادی در آغاز تابستان و آغاز زمستان (شب چله یا یلدا) در روزنههای باریکی که در همان درگاه شرقی بنا و بر اثر تغییر میل خورشید به وجود آمده است، تشکیل میشوند. بجز این خطدیدهای دیگری برای تشخیص آغاز ماههای شهریور و اسفند در این بنا وجود دارند.
از سوی دیگر، طراحی تقویمی چارتاقی خیرآباد با بنای پیشین و همچنین با تمامی چارتاقیهای ایران متفاوت است و محور اصلی آن رو به جایگاه طلوع خورشید در انقلاب زمستانی دارد. در نتیجه پرتوهای خورشید بامدادی در آغاز فصل زمستان در امتداد محور بنا میتابند و امتداد خطوط همگی سایهها در بیرون و درون بنا با یکدیگر موازی هستند. برای تشخیص اعتدالین (آغاز بهار و پاییز) و نیز انقلاب تابستانی، خطدیدهای سهگانهای طراحی و بکار بسته شده است که نمونه آنرا تنها در همین بنا دیدهام. بطوریکه فرارسیدن بهار، تابستان و پاییز را میتوان همانگونه که در نقشه دیده میشود، از سه خط دید توأمان و جداگانه در این چارتاقی نظاره کرد.
نظرات شما عزیزان: